BAOBAB BATIK - handmade in the kingdom of eSwatini

Decoratieve en levendige Afrikaanse ontwerpen met een eigentijdse twist uit eSwatini.

Baobab Batik werd in 1991 opgericht door Els Hooft met als doel om duurzame en sociale oplossingen voor vrouwen in eSwatini, het voormalige Swaziland, te vinden door middel van de oude batikkunst. Wat begon als een hobby is nu een bruisende onderneming die bestaat uit meer dan 35 vrouwen die fulltime in dienst zijn. Baobab Batik is een sociale onderneming met als belangrijkste inspiratie de liefde voor design, de makers en onze planeet.

Wat maakt Baobab Batik een sociale onderneming?

- 50% van de winst wordt opnieuw geïnvesteerd in het bedrijf en de mensen.

- Lid van SWIFT; Swaziland Fair Trade, werkend volgens de 9 Fair Trade-principes.

- Leefbaar loon voor onze vakmensen.

"We vinden het belangrijk om een verzorgende werkomgeving te creëren voor de vrouwen van Baobab Batik. Een plek waar vaardigheden geleerd en ontwikkeld worden. Waar iedereen vrij is om vragen te stellen en te groeien als individuen. Om deze werkomgeving te bevorderen, volgen we onze kernwaarden, transparantie, verantwoordelijkheid en TEAM. Team staat voor Together Everyone Achieves More, de sleutel tot ons succes.

We concentreren ons ook op LACHEN en LIEFDE; we geloven dat iedereen een veilige ruimte nodig heeft waar we verhalen kunnen delen, samen kunnen lachen en voor elkaar kunnen zorgen."

VISIE

Een toonaangevend voorbeeld, in eSwatini en daarbuiten. Een sociale onderneming die samenwerking en innovatie gebruikt om vrouwen sterker te maken en de batik kunstvorm te ontwikkelen.

RONDLEIDING

Laat ons je meenemen op een rondleiding door onze werkplaats waar je kennis maakt met de batiksters, bestaande uit een groep van 13 vrouwen die de patronen tekenen op een effen, witte stof om daarna de gesmolten was aan te brengen. Als je de werkplaats binnenkomt, word je begroet door de vrolijke stemmen van de batiksters en de huiselijke geur van gesmolten was. Elk stuk batik zal 2 tot 3 keer terugkomen bij de batikster, afhankelijk van het aantal kleuren in het ontwerp.

We lopen door naar het 'kleurhuis'. Hier zijn ze de stof aan het verven, behandelen en drogen. Stoffen in allerlei kleuren hangen in de zon te drogen. Met het zonlicht dat door het batik schijnt, komen de ontwerpen tot leven en is het een perfect beeld tegen de achtergrond van het Ezulwini gebergte.

Verder naar de naaikamer waar je onze 4 naaisters aan het werk ziet. Hun machines draaien haast non-stop! Hier worden batik stoffen omgetoverd tot sjaals, kussenhoesjes en tasjes en knuffels voor de Kiddies Collection. Het constante gebrom van de naaimachines vermengt zich met de melodieën van de radio en het meezingen van de naaisters.

Bedankt voor je interesse in onze tour. We hopen dat je een indruk gekregen hebt van het unieke batik proces. Onze producten zijn in Nederland te koop via Butik Batik retail. Zowel in de showroom bij de Trade Mart in Utrecht als via deze site."

Baobab Batik is SWIFT (Swaziland Fairtrade) gecertificeerd en voert voor de Kiddies Collection de CE markering, Conformité Européenne. Ofwel in overeenstemming met de Europese regelgeving. De knuffels, tasjes (Sweetie bags) en schortjes van Baobab voldoen aan de Europese regels betreffende veiligheid van, in dit geval, speelgoed.

MEER WETEN? 

Bekijk dan dit filmpje van BAOBAB BATIK - Premium Quality                    

 

© 2013 - 2019 BUTIK BATIK | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel